Föräldraguide

Välkommen till Lomma Tennisförening
Vi ser oss som det lilla, lokala alternativet.
Vi hoppas att närheten och gemenskapen ska få våra barn och ungdomar att trivas hos oss.
Vi erbjuder mini, midi, maxi och juniortennis för barn och ungdomar från 6-18 år.
Vårt mål är att våra tennisspelande unga ska trivas och vilja fortsätta träna hos oss upp i åldrarna. Tennis är ingen lätt sport att lära sig men med mycket tålamod och glädje lär man sig sakta men säkert spelet och det kommer man ha glädje av hela livet.

Att tävla…

IMG_0176Naturligtvis är det inte alla som vill tävla. Men efter en tids träning kommer ni kanske höra talas om att någon tenniskompis ställt upp i någon tävling och kanske blir ditt barn nyfiket och vill prova själv. Då är det några saker som kan vara bra att veta.

För det första är det du som förälder som måste anmäla ditt barn, hålla reda på tider och skjutsa till och från tävling. Tränarna har koll på vilka tävlingsalternativ som finns och vad som passar just ditt barn men det är du som måste sköta logistiken runt ditt barns tävlande. Ett stort föräldraengagemang krävs med andra ord.

Mer information om tävlingsalternativ hittar du här. Är ni några barn från klubben är det naturligtvis utmärkt om ni ordnar samåkning till vissa tävlingar, framförallt gäller det SO TOUR-tävlingar men även sanktionerade tävlingar där en hel klass kanske spelas färdigt under en och samma dag.

Att vara förälder vid match…
För den som exempelvis är van vid fotbollens värld med gapande föräldrar längs långsidan kommer mötet med tävlingstennisen att bli en helt ny erfarenhet. Här får man helt plötsligt inte skrika på sitt barn att passa eller gå själv. Tennis är en tyst sport och spelaren är ensam om sina beslut på banan, i med- och i motgång. Därför är det viktigt att våra små får rätt start i sitt tävlande.

Här är några saker som du bör tänka på när ditt barn spelar match:

  • Hälsa på motståndarens föräldrar före matchen. Det avdramatiserar mötet nere på banan, framför allt för er själva men också för barnen. Med lite tur är motståndarens föräldrar dessutom lika trevliga som ni! Att träffa och lära känna andra tennisföräldrar har för många vuxna blivit en positiv bonus i sina barns tävlande. Långa turneringar med försenade matcher blir så mycket roligare om vi vuxna trivs med varandra.
  • Heja på ditt barn men tänk på att applådera också när motståndaren spelar bra. Vi vill se bra spel, eller hur?
  • Det är absolut förbjudet att coacha. Glada tillrop, absolut, men inte ett ord eller tecken om hur ditt barn ska spela.
  • Spelarna dömer själva enligt principen ”jag dömer på min sida, du dömer på din”. Ni kommer bli vittne till många felaktiga domslut men det är bara att gilla läget och inse att det är svårt för barnen att alltid se rätt. Ni får absolut inte lägga er i, barnen ska lösa detta själva. Kommer barnen inte överens får man hämta tävlingsledningen. Regeln är att man går tillbaka till den senaste poängställning båda spelarna är överens om. Skulle det någon gång uppstå förvirring kring poängställningen när barnen är riktigt små och orutinerade och de vädjande tittar åt föräldrarnas håll bör man stämma av poängställningen med motståndarens föräldrar och först därefter hjälpa barnen på traven. Vanligt sunt förnuft är ett nyckelord.
  • Finns det en domare på banan gäller naturligtvis att domaren dömer utan att vi föräldrar suckar eller himlar med ögonen. Det kan vara någons tonåring som sitter i domarstolen och gör så gott han eller hon kan, tänk på det.
  • Se positiv ut. Ditt kroppsspråk avslöjar dina känslor och ditt barn läser dig som en öppen bok. Ditt barn kan inte alltid spela på topp, det måste vara tillåtet att förlora. Aldrig så tysta kommentarer hörs dessutom på banan. Tänk dessutom på att du som förälder representerar Lomma Tennisförening.
  • Var däremot tuff mot hur ditt barn agerar på banan. Svordomar, gapande, ivägslagna bollar, slängda racketar, uppkäftigt ifrågasättande av domslut och allmänt osportsligt uppträdande är inget kul att se. Det är dessutom slöseri med energi och ger ditt barn dåligt rykte.
    Uppmuntra det goda beteendet i första hand, resultatet i andra. Det har barnen mer nytta av i långa loppet. Tänk dessutom på att ditt barn representerar Lomma Tennisförening.
  • Efter matchen gratulerar du motståndaren om han eller hon vunnit och önskar lycka till i den fortsatta turneringen. Har motståndaren förlorat säger du några berömmande ord.

Skött på rätt sätt kan ditt barns tävlande bli en fantastiskt rolig resa!
Lycka till!